Basalt

Basalt

Items 7 tot 8 van 8 in totaal

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Wat is Basalt?

Basalt wordt gevormd door de stolling van lava of magma aan het oppervlak. Door snelle afkoeling van het 1100 °C hete basaltgesteente zijn geen grote kristallen gevormd, zoals bij bijvoorbeeld graniet veelal wel het geval is. Basalt is weinig poreus, zeer hard (vergelijkbaar met graniet), vorstbestendig, en daardoor voor zowel binnen als buiten erg geschikt.

Zon, regen en andere weersinvloeden zijn nauwelijks van invloed op basalt. Basalt behoudt hierdoor ook buiten zeer goed zijn kleur en wordt nauwelijks grover van structuur. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardstenen.

Basalt is antracietgrijs tot zwart van kleur en heeft spots die lichter danwel donkerder van kleur zijn. Basalt is leverbaar in drie oppervlakte afwerkingen (gezoet, gevlamd en gepolijst) en verkrijgbaar in de volgende diktes:

Dikte in mm
15 20 30 40 50 60 80 100
Basalt (gezoet)
Basalt (gevlamd)
Basalt (gepolijst)

Afhankelijk van de vereisten voor de toepassing en het gewenste ontwerp wordt voor een bepaalde afwerking en/of dikte gekozen.

Achtergrond informatie

Velen kennen basalt van de zeeweringen langs de kust. Vroeger was basalt hiervoor populair als bouwmateriaal. Dankzij hun unieke zeskantige vorm vallen de afzonderlijke basaltblokken als een honingraatstructuur in elkaar. Basalt heeft een aantal goede eigenschappen wat de toepassing als zeewering rechtvaardigt. Het heeft een zeer dichte structuur, is keihard en bovendien weersbestendig. Het kon door de zuilvorming bovendien gemakkelijk uit het nabije Duitsland worden gewonnen. Tegenwoordig worden zeeweringen veelal van beton gemaakt, omdat de betonblokken maatvast zijn en daardoor machinaal en sneller kunnen worden geplaatst.

De zuilvorming van basalt is het gevolg van het krimpen van het nog hete basaltgesteente. Dit proces is vergelijkbaar met het scheuren van klei bij uitdroging. Een prachtige staaltje der natuur. In het basalt zijn met het oog kleine en soms ook grotere kristallen te herkennen. De mineralen hoornblende en augiet kleuren het basalt donkergrijs tot zwart. olivijn kleurt geelgroen en plagiokaas is kleurloos of wit.

Plus- en minpunten

  • + Geschikt voor buiten, bestand tegen vorst en dooi
  • + Kleurvast door hoge UV-bestendigheid
  • + Hoge krasbestendigheid
  • + Mooie natuurlijke uitstraling
  • + Weinig poreus
  • - Niet volledig zuurbestendig
  • - Nauwelijks verkrijgbaar in grotere afmetingen vanaf 2400 x 1000 mm

Voorzorgsmaatregelen

Basalt is een erg duurzaam en degelijk materiaal. Om schade en breuk te voorkomen is het echter belangrijk de volgende punten in acht te nemen:

  • Een goede ondersteuning van grote oppervlakken zoals werkbladen, tafelbladen en vensterbanken is van essentieel belang om breuk te voorkomen;
  • Laat basalt tafelbladen op eenzelfde plaats staan. Het verplaatsen of optillen van het tafelblad kan breuk veroorzaken;
  • Let op met agressieve schoonmaakmiddelen, anti-kalk reinigingsmiddelen en zuren die bijvoorbeeld voorkomen in gevelreinigers, zure frisdranken, wijnen en citrusvruchten. Deze kunnen het blad onherstelbaar beschadigen;
  • Vermijd direct contact met metalen onderdelen van bijvoorbeeld elektrische grills, kookplaten of ovens die, vanwege een verkeerde installatie, rechtstreeks in contact staan met het werkblad;
  • Vermijd directe stralingen van hoge temperaturen van o.a. open haarden en barbecues;
  • Vermijd direct contact met vlammen;
  • Als u reinigingsproducten voor natuursteen gebruikt, volg strikt de instructies van de fabrikant. Gebruik de producten altijd goed gedoseerd. Doe eerst een kleine test op een onopvallende plek. 

Onderhoud van basalt

Het type onderhoud van basalt is afhankelijk van de toepassing.

Beschermen

Indien het oppervlak in contact zal komen met oliën en/of vetten (bijvoorbeeld bij toepassing als tafelblad of werkblad) dient het voor het eerste gebruik preventief te worden behandeld met Lithofin MN Vlekstop . Daarna dient dit twee maal per jaar te worden herhaald (bijvoorbeeld bij het verzetten van de klok naar zomer-/wintertijd). De gebruiksklare impregnering bemoeilijkt het binnendringen van olie, vet en water in het steenoppervlak, het vereenvoudigt het onderhoud en helpt de natuurlijke schoonheid van de steen te bewaren. Bij toepassing als raamdorpel of als muurafdekker zal dit waarschijnlijk minder relevant zijn. Lithofin MN Vlekstop is geschikt voor zowel gezoete, gevlamde als gepolijste oppervlakken en voor zowel binnen als buiten. Naast de normale vlekstop, die min of meer transparant is, is er ook Lithofin MN Vlekstop Plus . Dit middel haalt de kleur van de steen op, waardoor het basalt een tint donkerder wordt.

Omdat basalt evenals hardsteen kalk bevat, is het niet volledig bestand tegen agressieve schoonmaakmiddelen en zuren die bijvoorbeeld voorkomen in gevelreiniger, zure frisdranken, wijnen en citrusvruchten. Hiertegen kunt u niet beschermen. Waar olie- en vetvlekken veelal een donkere vlek veroorzaken, bijt zuur uit, waardoor een lichtere vlek ontstaat.

Dagelijkse reiniging en onderhoud

Voor de dagelijkse reiniging en onderhoud van basalt raden wij Lithofin Easy Clean aan. Dit reinigt het oppervlak snel en moeiteloos en onderhoudt het oppervlak na het gebruik. Het verwijdert vettig oppervlaktevuil, versterkt de werking van de impregnering en verhindert vlekvorming.

Reiniging van hardnekkige vlekken

Olie- en vetvlekken zijn veelal een tijdelijk probleem. Een olie- of vetvlek verdwijnt vaak vanzelf. Met name buiten als het basalt in weer en wind staat, is een vlek veelal snel weer verdwenen. Om een olie- of vetvlek direct te verwijderen, kan Lithofin Oil-Ex worden gebruikt. Een vlek die is ontstaan door een zuur of agressieve schoonmaakmiddelen kunt u niet herstellen.

Technische eigenschappen

Dichtheid ± 2950 kg/m³
Plaatformaat Afhankelijk van de dikte, tot maximaal 2400 x 1200 mm
Buigsterkte 25,4 N/mm²
Waterabsorptie 0 - 0,09 %
Vorstbestendigheid Geen schade
Alternatieve benaming G684