Belgisch hardsteen

Belgisch hardsteen

Items 1 tot 3 van 226 in totaal

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 76

Wat is Belgisch hardsteen?

Natuurlijk en authentiek, Belgisch hardsteen geeft een prachtige uitstraling aan uw leefwereld, of u nu de voorkeur geeft aan een hedendaagse, klassieke of landelijke stijl. Belgisch hardsteen weerspiegelt uw persoonlijkheid.

We gebruiken voor de vervaardiging van de producten alleen echte Belgische hardsteen uit Henegouwen in een 'courante'- danwel 'super'-keuze.

Ongeacht of u het materiaal voor uw interieur, uw tuin of uw gevel gebruikt, het past zich moeiteloos aan uw stijl en wensen. Hij verrijkt uw terras, vloer, werkblad, douche of gevel met stijl en karakter. Dit tijdloze en edele materiaal – met een levensgeschiedenis van 345 miljoen jaar – verleidt door zijn stevigheid, elegantie, verfijning en authenticiteit.

Gezaagd vertoont Belgisch hardsteen al zijn natuurlijke variaties van blauwgrijze kleuren. Verdere bewerkingstechnieken, zoals zoeten of vlammen, zullen de oorspronkelijk aanwezige kleurnuances extra doen uitkomen of benadrukken. De zichtbare aanwezigheid van versteende zeelelies (crinoïdes) getuigt van het unieke karakter en authenticiteit. Elke specifieke steen is uniek. Verschijnselen zoals spieren (vrijwel rechte witte strepen bestaande uit kalk), brand (aan de oppervlakte gelegen zwarte schilferingen) en aders (grillig verlopende witte, grijze en zwarte lijnen) zijn inherent aan de structuur van het materiaal en hebben geen enkel schadelijk gevolg voor de duurzaamheid van de steen. Het kan dan ook geen aanleiding zijn tot klachten.


Zeelelies

Schelpjes

Brand

Spieren

Aders

 

Belgisch hardsteen is leverbaar in drie oppervlakte afwerkingen (geschuurd, gezoet en gevlamd) en verkrijgbaar in de volgende diktes:

Dikte in mm
15 20 30 40 50 60 80 100 120 150
Belgisch hardsteen (geschuurd)
Belgisch hardsteen (gezoet)
Belgisch hardsteen (gevlamd)


Afhankelijk van de vereisten voor de toepassing en het gewenste ontwerp wordt voor een bepaalde afwerking en/of dikte gekozen. De kleur van een gezoet/gevlamd/gepolijst oppervlak zal buiten door weersinvloeden verloren gaan. Na verloop van tijd (een paar maanden tot enkele jaren) zal het oppervlak lichter en wat grover van structuur worden. Het zal dan een min of meer geschuurde uitstraling krijgen. Buiten wordt daarom veelal Belgisch hardsteen in een geschuurde afwerking toegepast.

Een andere bewerking die door ons kan worden toegepast bij hardsteen is machinaal frijnen. Hierbij wordt de rand gefreesd, wat zorgt voor strakke, rechte, evenwijdige lijnen. Frijnen kunnen we enkel in verticale richting tot een maximale hoogte van 70mm. Het kan daardoor alleen worden toegepast als randafwerking, niet als oppervlaktebewerking.

Achtergrond informatie

Belgisch hardsteen is een natuurlijke, heel compacte kalksteen. Kenmerkend zijn de grijsblauwe tinten en vele fragmentarische fossiele resten van zeelelies. Het glinsterende breukvlak van de steen doet denken aan graniet en verklaart dan ook de alternatieve benaming ‘petit granit’.

Belgisch hardsteen is een hoogwaardig natuurlijk product met meer dan 345 miljoen jaar geschiedenis die terug gaat tot het begin van alle leven op aarde, toen een tropische zee de regio overspoelde. Versteende elementen van onderwaterflora en -fauna, diep verankerd in een massa van microkristallijn calsiet, vormen door bezinking (sedimentatie) een zeer dichte en homogene kalksteen. De organische materie tussen de calcietkristallen geeft de steen zijn kenmerkende kleur, die varieert van grijsblauw tot grijszwart.

Hardsteen is minder hard dan graniet, waardoor de steen sneller krast en vlekt. Omdat ontstane vlekken, evenals ondiepe krasjes, slechts oppervlakkig zijn, verdwijnen deze na verloop van tijd weer.

Plus- en minpunten

  • + Geschikt voor buiten, bestand tegen vorst en dooi
  • + Vlekken blijven oppervlakkig
  • + Mooie natuurlijke uitstraling
  • + Duurzaam: hard en weinig poreus
  • - Niet volledig zuurbestendig
  • - Niet kleurvast

Voorzorgsmaatregelen

Belgisch hardsteen is een erg duurzaam en degelijk materiaal. Om schade en breuk te voorkomen is het echter belangrijk de volgende punten in acht te nemen:

  • Een goede ondersteuning van grote oppervlakken zoals werkbladen, tafelbladen en vensterbanken is van essentieel belang om breuk te voorkomen;
  • Laat Belgisch hardstenen tafelbladen op eenzelfde plaats staan. Het verplaatsen of optillen van het tafelblad kan breuk veroorzaken;
  • Let op met agressieve schoonmaakmiddelen, anti-kalk reinigingsmiddelen en zuren die bijvoorbeeld voorkomen in gevelreinigers, zure frisdranken, wijnen en citrusvruchten. Deze kunnen het blad onherstelbaar beschadigen;
  • Vermijd direct contact met metalen onderdelen van bijvoorbeeld elektrische grills, kookplaten of ovens die, vanwege een verkeerde installatie, rechtstreeks in contact staan met het werkblad;
  • Vermijd directe stralingen van hoge temperaturen van o.a. open haarden en barbecues;
  • Vermijd direct contact met vlammen;
  • Als u reinigingsproducten voor natuursteen gebruikt, volg strikt de instructies van de fabrikant. Gebruik de producten altijd goed gedoseerd. Doe eerst een kleine test op een onopvallende plek. 

Onderhoud van Belgisch hardsteen

Het type onderhoud van Belgisch hardsteen is afhankelijk van de toepassing.

Beschermen

Indien het oppervlak in contact zal komen met oliën en/of vetten (bijvoorbeeld bij toepassing als tafelblad of werkblad) dient het voor het eerste gebruik preventief te worden behandeld met Protector tegen olie- en vetvlekken voor Blauwe Hardsteen . Daarna dient dit twee maal per jaar te gebeuren (bijvoorbeeld bij het verzetten van de klok naar zomer-/wintertijd). De gebruiksklare impregnering op waterbasis, heeft een vlekremmende werking en is speciaal bedoeld voor Blauwe Hardsteen. Geschikt voor de meeste afwerkingen zoals geschuurd, gezoet en gevlamd en voor zowel binnen als buiten. Met dit product behoudt u bovendien de natuurlijke uitstraling van Belgisch hardsteen. Het is niet geschikt voor gepolijste (hoogglanzende) afwerkingen.

Hardsteen Olie 250 ml is ook een product waarmee u hardsteen kunt onderhouden en beschermen. Het beschermt tegen vlekvorming en verontreiniging, het verdiept de kleur en geeft een donker gezoet effect. Hardsteen olie camoufleert oneffenheden en zorgt voor meer glans.

Dagelijkse reiniging en onderhoud

U kunt eventueel zeep gebruiken voor het onderhoud van de steen. Maar eigenlijk is een regelmatige poetsbeurt met zuiver water meer dan voldoende. Om de drie poetsbeurten kunt u de blauwe steen schoonmaken met een licht sopje. Gebruik zeker niet te veel zeep. Uw steen wordt er niet mooier door. Integendeel, een overdaad aan zeep kan een ontsierend laagje over uw steen leggen. Als u zeep wilt gebruiken bij het schoonmaken, kiest u best een pH-neutrale zeep, zoals Marseillezeepvlokken, Carolin ... Vermijd in elk geval zuurhoudende of chemische onderhoudsproducten en antikalkproducten! Blauwe steen is een compacte kalksteen en reageert dus heel slecht op antikalkproducten.

Buiten hoeft u de steen amper te onderhouden, daar zorgen weer en wind voor. Gebruik tijdens het jaarlijkse onderhoud water en bleekwater (zoveel u wenst) of een product uit het Lithofin-gamma om de groene aanslag te verwijderen.

Reiniging van hardnekkige vlekken

Belgisch hardsteen is ondoordringbaar en beschermt de steen, ook tegen vlekken. Zelfs de meest hardnekkige vlekken zoals vetvlekken maken geen schijn van kans. De vlekken blijven oppervlakkig en dringen niet door in de steen. Door de patina vervagen ze na verloop van tijd.

Technische eigenschappen

Herkomst Henegouwen, België
Dichtheid ± 2650 kg/m³
Plaatformaat Afhankelijk van de dikte, tot maximaal 3500 x 1400 mm
Buigsterkte 16,7 N/mm²
Waterabsorptie 0 - 0,28 %
Vorstbestendigheid Geen schade
Alternatieve benaming Petit granit, arduin, blauwsteen, blauwe hardsteen, kolenkalk