Kwartscomposiet

Kwartscomposiet

Items 1 tot 3 van 18 in totaal

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6

Wat is kwartscomposiet?

Kwartscomposiet wordt samengesteld uit kwartsgranulaten, harsen en kleurpigmenten. Dit samen zorgt er voor dat er een uiterst hard en bestendig materiaal ontstaat. Kwartscomposiet is een perfect materiaal voor vensterbanken, keukenwerkbladen, badkamers, vloeren en wandbekledingen. In ons assortiment hebben wij kwartscomposiet van Silestone® en van Diresco®.

Achtergrond informatie

Composieten worden opgebouwd uit meerdere samengevoegde componenten. De ruwe producten bestaan uit de grondstoffen (waaronder kwarts en glas), hars als bindmiddel en diverse toevoegingsstoffen. De kwartsbladen bestaan voor 90% uit natuurlijke producten, voornamelijk kwarts. Naast diamant, is dit één van de hardste mineralen uit de natuur.

Aan dit kwarts voegt men een mix van hars- en kleurstoffen toe. De grondstoffen en het hars worden samen vermengd en tot plaat geperst. Aansluitend wordt de plaat gedurende 30 minuten tot 100˚C verhit waarna deze gedroogd wordt. Dit proces leidt tot een homogeen, uiterst hard product.

Naast de diverse kleuren en structuren zijn een aantal oppervlaktebewerkingen mogelijk. Per leverancier kan de naamgeving hiervan verschillen. In het algemeen valt het volgende te onderscheiden: gepolijst (ook wel poli of gloss genoemd), gezoet (vergelijkbaar met velvet en suede) en gevlamd (anticato of volcano).

Bij een gepolijste afwerking heeft het materiaal een hoogglans afwerking verkregen en heeft het voordeel dat het oppervlak sterk afgedicht is. Hierdoor maken vlekmakers helemaal geen kans om door te dringen. Daarnaast heeft het materiaal een luxe en moderne uitstraling.

Bladen met een gezoet, velvet of suede oppervlakte hebben een luxueuze matte uitstraling. Deze oppervlakte bewerking zorgt voor een esthetische meerwaarde, plus ze staat garant voor een uitstekende dichtheid, diepe kleur een aanzienlijk verhoogde onderhoudsvriendelijkheid.

De gevlamde, anticato of volcano oppervlaktebehandeling heeft een wat ruwere oppervlakte met grovere structuur. Deze robuustere uitstraling laat zich gemakkelijk toepassen in iedere omgeving. Dus ook in een meer landelijke of klassieke woonstijl. Deze specifieke behandeling gaat niet alleen slipgevaar tegen, het opent ook decoratieve perspectieven. Nadeel is dat het enigszins meer onderhoud vergt.

Plus- en minpunten

  • + Vlek- en zuurbestendig
  • + Vloeistofdicht en vlekbestendig
  • + Maatvast
  • + Schokbestendig
  • + Krasvrij
  • + Onderhoudsvriendelijk
  • - (Veelal) niet geschikt voor buiten

Voorzorgsmaatregelen

Kwartscomposiet is een uiterst sterk en duurzaam materiaal. Om schade en breuk te voorkomen is het echter belangrijk de volgende punten in acht te nemen:

  • Gebruik nooit een schuurmiddel, schuursponsje of staalwol, dit kan de polijstlaag beschadigen en doffe vlekken veroorzaken;
  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen die bleekmiddel of ammoniak bevatten, of met een PH waarde hoger dan 10. Let dus op met sommige tabletten voor de vaatwasser;
  • Bepaalde agressieve chemicaliën - zoals bijvoorbeeld in ovenreinigers of ontstoppers - kunnen blijvende schade toebrengen aan het oppervlak. Ook trichloorethaan, methyleenchloride, verfstripper en schoonmaakmiddelen met een hoge alkaline- of PH-waarde moet men vermijden. Gebruik ook geen schoonmaakproducten op basis van marmermeel;
  • Zet NOOIT hete pannen, kookpotten of toestellen rechtstreeks op het oppervlak maar gebruik altijd een onderzetter! Dit om eventuele verkleuring van het oppervlak te voorkomen;
  • Gebruik altijd een snijplank bij het versnijden/verwerken van voedingsmiddelen ten einde snijsporen op het aanrechtblad te vermijden;
  • Ga nooit op het blad zitten of staan. Dit om het scheuren door extreme spanningen te vermijden bv. bij uitsparingen en overhangende delen;
  • Gebruik kwartscomposiet niet als gevelbekleding voor buiten, zwembadbekleding of andere toepassingen waarbij de composietplaat blootgesteld wordt aan chemicaliën, extreme verhitting, vlammen of ultraviolette stralen.

Onderhoud van kwartscomposiet

Het oppervlak van kwartscomposiet is niet poreus en daardoor bestand tegen allerlei dagelijkse vlekkenmakers.

Beschermen

Door de dichtheid van de poriën is het niet nodig om een protector aan te brengen. Het is dan ook aan te raden geen waterafstotende middelen, impregneer- of glansmiddelen en vlekstop etc. op het oppervlak te gebruiken. De glans van kwartscomposiet, is de natuurlijke glans van het product zelf en mag niet in contact komen met afbijtmiddelen, bijtende soda of bleekmiddel.

Hoewel kwartscomposiet gedurende niet al te lange periodes hoge temperaturen kan verdragen, is dit afhankelijk van diverse factoren zoals dikte, kleur, situatie etc. Om deze reden wordt afgeraden om het product continu bloot te stellen aan een warmtebron of warme pannen, friteuses enz. Tevens kan kwartcomposiet van kleur veranderen wanneer het buiten of op plaatsen met een sterke UV-straling, is blootgesteld.

Dagelijkse reiniging en onderhoud

U kunt voor dagelijks reinigen een eenvoudige vaatdoek of vochtige langharige microvezeldoek en een neutraal residuvrij kleurloos schoonmaakproduct gebruiken. De meest voorkomende vlekken kunt hiermee makkelijk verwijderen.

Reiniging van hardnekkige vlekken

Gebruik geen reinigingsmiddelen zoals agressieve ontvetters of bleekmiddel op het werkblad. Mocht het werkblad met dit soort middelen in aanraking komen, verwijder het dan meteen met een ruime hoeveelheid water en een vochtige doek, en droog het oppervlak na met een stukje keukenpapier.

Kalkvlekken kun u het beste verwijderen met schoonmaakazijn of een huishoudelijke ontkalker. Direct daarna grondig naspoelen met water en nadrogen.

Vlekken (vet, koffie, thee, rode wijn) behandelen met onverdund afwasmiddel. Dit even in laten trekken, met een doekje of eventueel een nylon borstel, daarna grondig naspoelen met water en nadrogen. Hardnekkige vlekken zijn tevens gemakkelijk te verwijderen met een powerspons/wonderspons van melamine schuim.

Voedselresten die na opdrogen hard worden (bijvoorbeeld kauwgom, mosterd, vet) dienen eerst weggeschraapt te worden met behulp van een stompe kunststof schraper. Daarna schoonmaken, grondig naspoelen met water en nadrogen.

Technische eigenschappen

Herkomst Spanje / België
Dichtheid ± 2400 kg/m³
Plaatformaat Afhankelijk van de dikte, tot maximaal 3180 x 1400 mm
Buigsterkte 35 N/mm²
Waterabsorptie 0,02 - 0,04 %
Vorstbestendigheid Nee
Schokbestendigheid 3,0 - 9,0
Alternatieve benaming kwarts kunststeen