Graniet

Graniet

Items 1 tot 3 van 13 in totaal

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Wat is Graniet?

Graniet is een zeer harde steensoort en heeft door haar structuur- en kleurvariaties een unieke uitstraling. Wij leveren uitsluitend graniet in haar pure massieve vorm en selecteren enkel de mooiste en beste soorten.

Graniet komt vrijwel overal ter wereld voor. Het kleurenspectrum per granietsoort varieert sterk. Graniet is veelal licht- dan wel donkergrijs van kleur. Maar ook nagenoeg wit, zwarte en gekleurd graniet komt voor.

Graniet is weinig poreus, zeer hard (vergelijkbaar met basalt), vorstbestendig, en daardoor voor zowel binnen als buiten erg geschikt. Graniet is niet of nauwelijks gevoelig voor zuren. Dit maakt de toepassingen eindeloos. We passen graniet bijvoorbeeld toe als bovenblad voor tafels, salontafels, sidetables, bartafels en banken, maar ook bijvoorbeeld als keukenblad, werkblad, vensterbank, plateau en als binnendeurdorpel.

Achtergrond informatie

Graniet is een diepgesteente, wat wil zeggen dat het is gevormd door het ondergronds stollen van magma. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld basalt, een uitvloeiingsgesteente, dat dicht bij of aan het aardoppervlak stolt. Graniet ontstaat doordat mineralen gedurende vele honderden miljoenen jaren, onder invloed van hoge drukken en temperaturen, tot kristallen omgevormd zijn.

Het zeer harde materiaal bestaat voornamelijk uit kwarts, veldspaten (kaliveldspaat en plagioklaas) en mica’s (muscoviet en/of viotiet). De verhoudingen van de mineralen verschilt, maar doorgaans is kwarts de dominante component. De verhoudingen tezamen met de diverse structuurvariaties zorgen ervoor dat iedere granieten blad een unieke uitstraling heeft.

In ons assortiment hebben we graniet in vele soorten, afmetingen en afwerkingen. De standaarddikte die we hanteren voor granieten tafelbladen is 30 mm. Desgewenst kunnen echter ook bladen in afwijkende diktes geleverd worden. De kleuren zijn bijvoorbeeld zwart, grijs, wit, geel, groen, blauw, paars, rood, etc. Nadat het graniet gezaagd is, ondergaat het vaak nog een bewerking. We spreken dan over termen als geschuurd, gezoet, gepolijst, leathered of gevlamd.

Oppervlaktebewerkingen

Gepolijste (ook wel gepolierd of hoogglans) graniet is glad, effen van structuur en geeft een hoge weerspiegeling. Polijsten is een proces dat wordt uitgevoerd met behulp van reeksen schuurkoppen met een steeds fijnere korrel (nog fijnere dan bij zoeten). Polijsten zorgt er bovendien voor dat kleuren worden versterkt. Hierdoor worden ook aders en barstjes, meer dan bij andere afwerkingsvormen, blootgelegd. Het voordeel van een gepolijst oppervlak is dat het minder gevoelig is voor intrekken van olie- en vet. Een nadeel kan het reflecteren van licht zijn. Stof en vuil zijn beter zichtbaar op een gepolijst effen oppervlak, dan op grover gemêleerd oppervlak, maar daardoor gemakkelijker te verwijderen.

Gezoet (ook wel verzoet of zijdeglans) graniet heeft een effen oppervlak en geeft een relatief kleine en lichte weerspiegeling (matglanzend). Zoeten is een proces dat wordt uitgevoerd met behulp van reeksen schuurkoppen met een steeds fijnere korrel.

Gevlamd (ook wel gebrand) graniet is enigszins ruw en geeft daardoor nauwelijks een weerspiegeling. Het branden is een proces waarbij de steen wordt blootgesteld aan een hete vlam. Door de hitte springen er deeltjes van de steen. Tenslotte wordt de steen nog geborsteld, totdat de meest ruwe deeltjes verdwenen zijn.

Leathered (ook wel anticato) graniet voelt glad aan, maar heeft toch enig reliëf. Het heeft daardoor als voordeel dat olie en vet niet snel intrekt, maar het heeft toch een stoer en natuurlijk karakter. Tijdens de bewerking worden de relatief zachte delen uit het materiaal geborsteld. Het reliëf volgt hierdoor, in tegenstelling tot een gevlamd oppervlak, het patroon van de steen.

Plus- en minpunten

  • Duurzaam: hard en weinig poreus
  • Kras- en zuurbestendig
  • Mooie natuurlijke uitstraling
  • Hittebetendig en stootvast
  • Zeer kleurvast
  • 100% natuurproduct
  • Uniek
  • Onbehandeld niet olie- of vetbestendig

Voorzorgsmaatregelen

Graniet is een erg duurzaam en degelijk materiaal. Om schade en breuk te voorkomen is het echter belangrijk de volgende punten in acht te nemen:

  • Een goede ondersteuning van grote oppervlakken zoals werkbladen, tafelbladen en vensterbanken is van essentieel belang om breuk te voorkomen;
  • Laat granieten tafelbladen op eenzelfde plaats staan. Het verplaatsen of optillen van het tafelblad kan breuk veroorzaken;
  • Vermijd direct contact met metalen onderdelen van bijvoorbeeld elektrische grills, kookplaten of ovens die, vanwege een verkeerde installatie, rechtstreeks in contact staan met het blad;
  • Vermijd directe stralingen van hoge temperaturen van o.a. open haarden en barbecues;
  • Vermijd direct contact met vlammen;
  • Als je reinigingsproducten voor natuursteen gebruikt, volg strikt de instructies van de fabrikant. Gebruik de producten altijd goed gedoseerd. Doe eerst een kleine test op een onopvallende plek. 

Onderhoud van graniet

Graniet hoeft nauwelijks onderhouden te worden. Het type onderhoud van graniet is afhankelijk van de toepassing en de oppervlakte bewerking.

Beschermen

Indien het graniet in contact komt met oliën en/of vetten (bijvoorbeeld bij toepassing als tafelblad of werkblad) dient het, voor het eerste gebruik, preventief te worden behandeld met Lithofin MN Vlekstop . Daarna dient dit twee maal per jaar te worden herhaald (bijvoorbeeld bij het verzetten van de klok naar zomer-/wintertijd). De gebruiksklare impregnering bemoeilijkt het binnendringen van olie, vet en water in het steenoppervlak, het vereenvoudigt het onderhoud en helpt de natuurlijke schoonheid van de steen te bewaren. Lithofin MN Vlekstop is geschikt voor zowel gezoete, gepolijste, leathered als gevlamde oppervlakken en voor zowel binnen als buiten. Naast de normale vlekstop, die min of meer transparant is, is er ook Lithofin MN Vlekstop . Dit middel haalt de kleur van de steen op, waardoor het graniet een tint donkerder wordt.

Omdat graniet in tegenstelling tot basalt en hardsteen geen kalk bevat, is het beter bestand tegen agressieve schoonmaakmiddelen en zuren die bijvoorbeeld voorkomen in gevelreiniger, zure frisdranken, wijnen en citrusvruchten. Dit maakt graniet ook uitstekend toepasbaar in keukens badkamers, waar vaak ontkalkingsmiddelen gebruikt worden.

Dagelijkse reiniging en onderhoud

Voor de dagelijkse reiniging en onderhoud van graniet raden wij Lithofin Easy Clean aan. Dit reinigt het oppervlak snel en moeiteloos en onderhoudt het oppervlak na het gebruik. Het verwijdert vettig oppervlaktevuil, versterkt de werking van de impregnering en verhindert vlekvorming.

Olie- en vetvlekken zijn veelal een tijdelijk probleem. Een olie- of vetvlek verdwijnt vaak vanzelf. Met name buiten als het graniet in weer en wind staat, is een vlek veelal snel weer verdwenen. Om een olie- of vetvlek direct te verwijderen, kan Lithofin Oil-Ex worden gebruikt.

Technische eigenschappen

Herkomst Wereldwijd
Dichtheid ± 2900 kg/m³
Plaatformaat Afhankelijk van de dikte
Buigsterkte 26,6 N/mm²
Waterabsorptie 0 - 0,15 %
Vorstbestendigheid Geen schade
Alternatieve benaming Felsisch stollingsgesteente, dieptegesteente